Saturday, October 13, 2012

Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life By SHASHWAT MISHRA (D. Leader.) of class VII B… ________________________________________



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Answer the following Question.
Q 1. Which are the two factors on which the growth of vegetation mostly depends?
Ans. The two factors on which the growth of vegetation mostly depends are-
i. Temperature
ii. Moisture
Q 2. Which are the three broad categories of natural vegetation?
Ans. The three broad categories of natural vegetation are-
i. Forests
ii. Grasslands
iii. Shrubs
Q 3. Name the two hardwoods trees commonly found in tropical evergreen forests.
Ans. Two hardwoods trees commonly found in tropical evergreen forests are:
i. Ebony
ii. Mahogany
Q 4. In which part of the world tropical deciduous forest is found?
Ans. The world tropical deciduous forest is found in
i. Large part of India
ii. Northern Australia
iii. In central America
Q 5. In which climatic conditions are citrus fruit cultivated?
Ans. The climatic conditions where citrus fruits are cultivated is-
i. Hot dry summers
ii. Rainy mild winters.
Q 6. Mention the uses of Coniferous forest.
Ans. The uses of Coniferous forest are-
• Wood is used to make pulp, which is useful for making paper, newsprint and cardboard.
• To make particle board and plywood.
• To make match sticks and packing boxes.
Q 7. In which part of the world is seasonal grasslands found?
Ans. In mid- latitudinal zones and in the interior parts of the continents, world seasonal grasslands found.
Tick the correct answer.
1. Mosses and Lichens are found in:
(a) Desertic Vegetation
(b) Tropical evergreen forest
 (c) Tundra Vegetation
Thorny bushes are found in:
(a) Hot and humid tropical climate
 (b) Hot and dry desertic climate
(c) Cold polar climate
2. In tropical evergreen forest, one of the common animal is:
 (a) Monkey
(b) Giraffe
(c) Camel
3. One important variety of coniferous forest is:
(a) Rosewood
 (b) Pine
(c) Teak
5. Steppe grassland is found in:
(a) S. Africa
(b) Australia
 (c) C. Asia
Match the following
i. Walrus (c) A polar animal
ii. Cedar (a) Soft wood trees
iii. Olives (e) A citrus fruit
iv. Elephants (b) An animal of tropical deciduous
v. Campos (f) Tropical grassland in Brazil
vi. Down (d)Temperate grassland in Australia
Give Reasons
(i) The animal in polar region have thick fur and thick skin.
Ans. To protect themselves from the cold climatic conditions.
(ii) Tropical deciduous trees shed their leaves in the dry season.
Ans. To Conserve water
(iii) The type and thickness of vegetation changes from place to place.
Ans. It is because of variation in temperature, rainfall, moisture, sloap and thickness of soil.

1 comment: